Site icon Desculță prin Timișoara

Castel Royal Moșnița: castelul în stil bavarez în care se face bere artizanală

Dacă plecați din Timișoara și o luați spre Moșnița Nouă, la un moment dat veți vedea, pe dreapta, un… castel. Un castel, între Timișoara și Moșnița? Și pe deasupra, unul în stil bavarez? Știu, vă mirați. La fel ne-am mirat și noi, moșnițenii, atunci când s-a început construcția lui. Vedeam că se ridică un edificiu mare și nu știam ce va fi. Curând, misterul a fost elucidat: Moșnița va avea un castel în stil bavarez, un hotel-restaurant cu propria sa fabrică de bere artizanală: berea nefiltrată Terapia, care până atunci se producea în oraș. 

Aici ne-am căsătorit și aici ne-am ținut nunta ❤️

Pentru mine și pentru Alin, Castel Royal Moșnița este un loc special: aici ne-am căsătorit și aici ne-am ținut nunta. Ne-am dorit o petrecere în aer liber, iar aici am găsit o terasă potrivită pentru asta. Este, oricum, un loc pe care îl apreciem – datorită berii Terapia care se face aici și care lui Alin îi place foarte mult.

Alegerea din 2015 s-a dovedit a fi o alegere foarte reușită, pentru că totul a mers brici. În acest loc, orice ne-am dorit a fost posibil, iar dacă ni s-a promis, s-a și făcut, de la început și până la sfârșit. (Articolele despre nuntă le găsiți aici, aici și aici – roman foileton cu trei volume 😂). Parcă îmi pare rău că nu am apelat la ei și pentru decorațiunile și aranjamente florale, pentru că fac o treabă bună:

Castel Royal Moșnița: hotel-restaurant și fabrică de bere 🍽🍺

Ansamblul arhitectural Castel Royal Moșnița adăpostește un hotel-restaurant de 4 stele și o fabrică de bere. A fost ridicat în stil neorenascentist german, cu elemente de lemn tip Fachwerk și piatră naturală, după planurile și schițele proprietarului Marcellus Loth.

Elementele din interior, respectiv mobilierul din restaurante și din camerele de hotel sunt realizate din stejar masiv, în stilul Altdeutsch.

La Castel Royal Moșnița funcționează două restaurante: Salonul Vienez și Berăria Bavareză, care vă oferă preparate din bucătăria internațională și specialități din bucătăria imperială austro-ungară. Ambele restaurante pot fi închiriate pentru evenimente, se țin și foarte multe nunți aici. În afară de aceste două restaurante mai există și un separeu: Salonul Vânătoresc. Toate spațiile arată superb, fiind amenajate cu atenție la toate detaliile.

În perioada de vară, în curtea interioară a castelului funcționează o grădină de vară în stil bavarez: Biergarten, locul în care a avut loc și nunta noastră.

Ne place să mergem „la Castel” – moșnițenii doar așa îi spun, „la Castel”. O facem mai ales în serile de vară, pentru că ne place foarte mult curtea și grădina. Mâncăm, aproape invariabil, mici sau somon, apoi papanași. Totul bine stropit, apoi, cu o bere nefiltrată.

Clinica de Bere și berea Terapia🍻

La Castel Royal Moșnița se face bere… adevărată, nefiltrată și nepasteurerizată, fără conservanți, după legea germană a purității berii din 1516. O bere premium, pentru cunoscători și pentru cei care doresc să savureze un produs natural și sănătos. Din restaurantul Berăria Bavareză chiar se poate vedea instalația de fabricare a berii. Culmea este că nu am apucat să vizitez vreodată unitatea de producție, deși se organizează astfel de tururi. Cu siguranță că într-o zi voi ajunge să fac și asta. Teoretic, vizita era posibilă și în timpul nunții noastre, dar așa de repede s-a întâmplat totul, că am și uitat. Dar complet!

Fabrica de bere se numește Clinica de Bere, iar berea produsă aici, Terapia; iar sixpack-ul l-au numit… Trusa de Prim Ajutor. Pentru resuscitarea simțurilor, cică!

Microfabrica este unică în felul ei și a fost concepută şi creată de către ingineri de specialitate din Austria. Mi s-a părut foarte interesant când am citit că prin concepţia şi designul ei compact şi prin utilităţile gândite până la ultimul amănunt, ea funcţionează fără să polueze mediul, fără gălăgie, fără să deranjeze în vreun fel vecinii. Dacă nu ai posibilitatea să vizitezi fabrica, poți vedea pe site cum se fabrică Terapia.

Berea Terapia este o bere nefiltrată. „Nefiltrată de savoare, substanţe nutritive şi arome. Terapia te lasă să alegi, pentru că este o alternativă pentru toţi cei care apreciază alimentele naturale şi neindustrializate”, scrie pe site. „Clinica de Bere nu trebuie înţeleasă ca o provocare pentru industria de bere. Noi nu dorim să milităm împotriva produselor industrializate, ci să oferim o alternativă pentru toţi cei care îşi doresc să-şi diversifice viaţa şi să consume produse şi alimente neindustrializate. Ne dorim ca produsele noastre să le ofere consumatorilor şi iubitorilor de bere savoarea, prospeţimea şi calitatea demult uitate de către unii, respectiv mult visate de către alţii.” Bine zis! O berărie românească, la standarde germane. Noroc!

În esență, la Clinica de Bere se produc două sortimente de bere: Terapia Platin, o bere albă nefiltrată şi Terapia Gold, o bere blondă nefiltrată. Mai nou există și Terapia Rubin, o bere de tip Amber Ale, meşteşugită în tradiţia berii germane, conform aceleiași legi a purităţii germane.  S-a mai experimentat și cu Terapia Citrin, care a fost prima lor bere de tip IPA, precum și cu o bere brună, Terapia Bronz.

Eu nu sunt băutoare de bere, ci de vin (alb); dar Alinul meu este foarte mare fan al acestei beri și o recomandă din suflet. La nunta noastră am beneficiat de bere Terapia nelimitată – vă dați seama ce bucurie mare a fost! Totuși, aproape că am reușit să le terminăm stocul. 😂 Atât de cald a fost și atât de multă bere s-a băut – de sete și pentru că este bună – încât aproape că s-a rămas fără bere… (Asta pentru că, aici, berea se face în cantități mai mici: ea fiind nefiltrată, este bună doar proaspătă.)

Vorbeam de vară, dar acum este iarnă, iar Castel Royal Moșnița arată minunat și când afară ninge. Atunci vă așteaptă Berăria Bavareză: acolo ar trebui să vă ascundeți de frig, de noroaie și de stresul cotidian. Dacă atmosfera este bună, iar mâncarea, delicioasă, berea rece alunecă bine pe gât și iarna!

***

 Castel Royal Moșnița se află mai aproape de Timișoara, decât de Moșnița Nouă; adresa: Moșnița Nouă, str. Principală nr. 880. Ieșiți din oraș în direcția Buziaș, treceți de calea ferată, iar castelul va răsări curând, pe partea dreaptă. 

*Fotografiile din articol nu-mi aparțin, ele provin de pe site-ul și pagina de Facebook a afacerii. 

Exit mobile version