carcassone

Desculță prin Franța. Carcassone: un oraș medieval fascinant (2)

Carcassonne este unul din cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. Din 1997 încoace, cetatea sa fortificată se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Este situat în apropiere de granița cu Spania și se află la doar 80 de km de orașul francez Toulouse. Noi am vizitat acest loc în timp ce ne aflam la Toulouse – excursia de o zi la Carcassone și în satul Lagrasse fiind un bonus pentru toți cei care au participat la cursul pe care Alin l-a făcut la Airbus. De altfel, la Carcassone se poate ajunge și cu avionul, întrucât are și aeroport.

carcassone

Carcassone, locuit încă din Neolitic

Carcassone un oraș mai mic, de 50.000 de locuitori, format din orașul inferior și orașul superior. A fost locuit încă din Neolitic, întrucât se afla pe un importantă rută comercială istoric, care lega Oceanul Atlantic de Marea Mediteraneană, fiind aproape și de Munții Pirinei.

Romanii i-au descoperit rapid importanța strategică, astfel că odată cu ocuparea regiunii Provence și Languedoc, au ocupat dealurile de aici și au fortificat locul – asta având loc în anul 122 î.Hr! Romanii au rămas aici până la căderea imperiului. În secolul al V-lea, când vizigoții au preluat conducerea asupra Spaniei și a regiunii Languedoc, au pus bazele acestui oraș fenomenal. Au rămas aici până în anul 725 d.Hr.

De atunci,  saracenii au domnit o scurtă vreme peste oraș, fiind alungați de aici în 750 d.Hr., de Pepin cel Scurt (Pépin le Bref), rege al francilor. După moartea lui Charlemagne, imperiul s-a destrămat și a luat naștere sistemul feudal. Sub dinastia Trencavel, între 1082 și 1209, acest oraș a început să câștige o imensă influență, scrie Wikipedia.

carcassone

Tot de pe Wikipedia am aflat că după ce orașul a devenit proprietatea familiei regale, a început să se dezvolte și mai mult, luând, curând, forma din zilele noastre. În timp ce în orașul nou era forfotă mare și multă activitate, cetatea a primit un rol foarte semnificativ de fortificație care deservea familia regală.

Mai târziu însă, după ce tehnica de război s-a schimbat foarte mult, și mai ales după recesiunea apărută pe granița dintre Franța și Spania, orașul a fost, treptat, abandonat. Din fericire, ca urmare a eforturilor pe care le-a făcut un anume Jean-Pierre Cros-Mayrevieille, istoric din Carcassone, împreună cu arhitectul Viollet-le-Duc, cetatea a fost salvată de la demolare, se descrie pe Wikipedia.

Demolare?! Când am citit „demolare”, mai să leșin! Așa o frumusețele, să ajungă în pragul demolării? Norocul nostru că au existat acești oameni entuziaști, care au reușit să salveze cetatea fortificată, ca noi să putem admira, astăzi, acest minunat oraș medieval al Europei.

Carcassone, propice pentru multe activități

Board game-ul Carcassone a fost numit după acest oraș medieval. Porțiuni ale filmului Robin Hood: Prințul hoților au fost filmate aici.

carcassone

La Carcassone au loc, de-a lungul anului, diverse evenimente. Una dintre ele este Festivale de Carcassone, care include mai multe activități culturale diferite: spectacole de teatru, circ, operă, muzică clasică, dansuri, concerte… Acesta este unul dintre cele mai mari festivaluri ale Franței.

Un alt eveniment este Carcassone Ablaze. În data de 14 iulie a fiecărui an – adică de ziua națională a Franței – la ora 22:30 aici are loc un spectacol de artificii absolut fabulos, care este privit, de mai aproape sau de mai departe, de 700.000 de oameni.

Feria de Carcassonne se organizează la finalul fiecărui august și durează până la începutul lui septembrie și înseamnă spectacole de dans și muzică: salsa, flamenco, muzică occitană, tango, acordeon ș.a.m.d.

Nici de sărbătorile de iarnă nu este liniște aici: încă de la începutul lunii decembrie, Carcassone se îmbracă în straie de sărbătoare și oferă vizitatorilor o serie de evenimente și activități dedicate Crăciunului. Un târg de Crăciun, diverse concerte, evenimente în stradă, locuri de joacă pentru copii și multe altele.

Dar pe străzile din Carcassone poți vedea în fiecare zi oameni îmbrăcați în ținute medievale, spre deliciul turiștilor. Fain job!

ținute medievale

Carcassone este, cu adevărat, un loc fascinant. Ne-am plimbat o vreme îndelungată pe minunatele sale străduțe. Totul este exact așa cum trebuie să fie: restaurat în mod corespunzător, cu atenție la toate detaliile, cu magazine minunate în care se vând fel de fel de produse locale și regionale, cu restaurante și cafenele cochete.

Ce credeți că ne-am cumpărat de aici? Bineînțeles, pateu de ficat de gâscă, săpun handmade și niște haine din in. Prețurile din interiorul cetății fortificate erau surprinzător de decente!

Mulți, mulți oameni vin să vadă această frumusețe. Orașele medievale atrag turiștii, în general, ca magnetul – este o lume fascinantă, cu străzi de poveste, de ai impresia, minut de minut, că ai făcut o călătorie în timp. Vă recomand să vizitați Carcassone, dacă aveți ocazia!

One thought on “Desculță prin Franța. Carcassone: un oraș medieval fascinant (2)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − 3 =