Am fost acolo, față în față cu lucrările lui Brâncuși, atât de aproape de ele. Unele dintre acestea le-am mai văzut la Paris, în Centre Pompidou și în Atelier Brâncuși. Dar nu am văzut TOATE aceste lucrări, căci aici, acum, sunt prezente și altele, împrumutate din diverse muzee ale lumii, dar și din colecții private. Aici, acum – este altfel. Sunt acasă, la Timișoara, iar faptul că aceste opere au venit „la mine acasă” mi se pare fantastic și conferă o cu totul altă încărcătură momentului. Sunt în Piața Unirii din Timișoara, în muzeul de artă al orașului meu, iar încăperile sale sunt pline acum de sculpturi și alte lucrări ale lui Constantin Brâncuși. Este un moment magic!
Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” este expoziția Brâncuși. Așteptată cu sufletul la gură de unii, criticată non-stop de câțiva, este oricum punctul culminant al anului 2023, anul capitalei culturale. Și este ceva uriaș pentru întreaga țară!
„Brâncuși: surse românești și perspective universale” are loc la Muzeul de Artă din Timișoara și este cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor român în ultimii 50 de ani, în România. La Timișoara au fost aduse lucrări cu valoare de patrimoniu universal, precum Sărutul, Măiastra, Pasăre în văzduh, Muzele, Cap de copil, precum și lucrări mai puțin cunoscute.
Expoziția conține aproximativ 100 de piese (22 de sculpturi, 55 de fotografii, 11 desene, 55 de fotografii și fragmente video filmate de însuși Brâncuși), care aparțin și au fost împrumutate de la Centre Pompidou Paris, Muzeul Tate Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.
Sunt piese în valoare totală de o jumătate de miliard de euro. Tocmai de aceea, au ajuns la Timișoara cu transporturi speciale, cu pază specială, iar momentele descărcării lor din autovehicule au fost niște momente spectaculoase în Piața Unirii. Lucrările au sosit în mai multe tranșe, iar cei care se aflau prin piață chiar atunci au putut observa și urmări desfășurarea de forțe care era necesară pentru manevrarea în siguranță a acestor lucrări. Oamenii au putut vedea cum lucrările lui Brâncuși sunt păzite de jandarmi și mascați. Cu arme! Mie mi s-au părut niște momente deosebite, entuziasmante.
De altfel, faptul că expoziția a putut lua naștere a fost rezultatul unui efort fantastic. În primul rând, a fost nevoie de o muncă de convingere a instituțiilor de la care au fost împrumutate lucrările. Unele dintre operele acestea nu au părăsit niciodată muzeele în care „locuiesc”. Muzeul de Artă din Timișoara a fost nevoit să facă o serie de investiții pentru ca Palatul Baroc să poată găzdui, in the first place, o astfel de expoziție. În total au fost cheltuiți 2 milioane de euro în acest scop.
Numai sistemul de securitate pentru expoziție a costat o avere: în interiorul clădirii s-a montat un sistem de supraveghere video foarte performant, de mare rezoluție, un sistem special anti-efracție, un sistem de protecție-alarmare împotriva incendiilor, un sistem de climatizare ca cel din cele mai mari muzee ale lumii, senzori de temperatură și umiditate, perdele de securitate pentru ca oamenii să nu se apropie periculos de mult de lucrări, un nou sistem de iluminare artistică ș.a.m.d. Totul arată că a fost un efort colosal – dar care a făcut posibilă această expoziție; în plus, investițiile acestea rămân în Timișoara. În urma investițiilor efectuate acum, Muzeul Național de Artă din Timișoara este singura locație regională care de acum încolo va putea găzdui exponate cu valoare de tezaur.
Expoziția excelent curatoriată și panotată prezintă vizitatorilor diverse etape ale parcursului artistic brâncușian, oferind o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Brâncuși, dar și plasându-l pentru prima dată într-un context românesc. Curatoarea este Doina Lemny, o reputată expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși, iar pentru amenajare au fost aduși specialiști din afara țării.
„Expoziția scoate în evidență anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să descopere aceste relații subtile după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creația sa, punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu compatrioții săi prin participarea la diverse manifestări artistice” (Doina Lemny)
Expoziția beneficiază și de o pagină web specială, bilingvă, foarte bine făcută și exhaustivă în privința informațiilor: brancusi-2023.info, dar și de un album bilingv care reunește texte inedite ale istoricilor de artă (români, francezi și englezi) despre artist și despre lucrările expuse, alături de o biografie actualizată pe baza cercetărilor recente. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, precum și imagini documentare. Albumul poate fi achiziționat online, de pe site; din Librăria La Două Bufnițe din Timișoara; dar și din alte librării din țară.
Expoziția Brâncuși este găzduită de Muzeul Național de Artă din Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, fiind finanțată de Consiliul Județean Timiș și organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, cu susținerea Băncii Transilvania ca sponsor principal.
Pe pagina de internet brancusi-2023.info găsiți mai multe informații legate de expoziție și despre vizitarea acesteia, totodată vă puteți achiziționa bilete. Pentru a beneficia de o experiență plăcută de vizitare și pentru siguranța lucrărilor expuse, biletele pot fi rezervate pentru intervale orare predefinite, în limita disponibilității, dar pe lângă biletele care pot fi rezervate online, din timp, în fiecare dimineață va fi disponibil și un număr de bilete pentru ziua respectivă, care pot fi achiziționate direct de la casieria muzeului.
Există o serie de reduceri pentru pensionari, elevi, studenți și alte categorii de vizitatori, dar și grauități pentru o serie de oameni, printre care și pentru grupurile de elevi. În prima miercuri a fiecărei luni, intrarea în muzeu, inclusiv la expoziția Brâncuși, este gratuită. Mai multe informații despre bilete și gratuități, aici.
„Nu întrebați niciodată pe maeștri, secretul lor nu trebuie niciodată violat.” Constantin Brâncuși
Expoziția Brâncuși este, fără doar și poate, un eveniment pe care ar fi mare păcat să îl ratați!
One thought on “Brâncuși la Timișoara. Un moment magic pentru oraș, un moment magic pentru țară”