brad

Brad natural sau brad artificial – Tu ce alegi?

Una dintre cele mai mare dileme ale acestei perioade! Ei bine, niciuna dintre variante nu este prea bună. Și drept s-o spunem, varianta ideală ar fi să NU cumpărăm niciun fel de brad și să nu avem așa ceva în casă. Asta ar fi, cu adevărat, cea mai bună opțiune! Însă este de înțeles că majoritatea familiilor nici nu și-ar putea imagina să renunțe la a avea un pom de Crăciun în propria locuință. Însă pentru că vreau să vă pun pe gânduri, haideți să trecem în revistă argumentele pro și contra pentru fiecare dintre variante. 

brad

Brad natural

Cei care sunt contra brazilor naturali atrag atenția asupra faptului că pentru ca tăt natu’ să aibă un pom de Crăciun în casă se taie mult prea mulți brazi. Parțial adevărat și parțial fals.

Cei mai mulți brazi sunt aduși din pepiniere, nu din păduri. Așadar provin din locuri în care au fost crescuți special pentru asta, pentru ca de Crăciun să fie tăiați și vânduți. Într-o lume ideală și civilizată. Acum… în pădurile din România este o mare debandadă, așa că pe la noi mai sunt și foarte, foarte mulți brazi care provin din păduri, nu din pepiniere. Acesta ar fi totuși un motiv foarte, foarte bun pentru care să nu îți dorești brad natural.

Varianta cea mai bună, dacă vrei brad natural? Să îl cumperi chiar din pepinieră, să vezi tu, cu ochii tăi, că provine cu adevărat dintr-o pepinieră, că este tăiat poate chiar în fața ta. Așa ai conștiința împăcată! Unde mai pui că atâta timp cât acel brăduț a crescut în pepinieră, a mai consumat și dioxid de carbon și a produs oxigen, deci a făcut deja un mare bine.

Iar după ce sărbătorile se fi terminat, trebuie să te debarasezi de acel brad într-un mod responsabil. Fie îl lași să se descompună în propria ta curte sau grădină, fie te interesezi și afli cum și unde se colectează brazii aceștia – pentru a fi reciclați în mod corespunzător. Aici, în România mai este nevoie de multă organizare… Dar încet-încet încep să se miște lucrurile în direcția bună. Trebuie și noi să tot cerem asta autorităților, să ridicăm pretenții. Să întrebăm și la pepinieră dacă au soluții pentru noi, după ce trec sărbătorile.

O altă variantă bunicică este bradul cumpărat în ghiveci, pe care să-l plantezi apoi. Aici intervin, însă, mai multe probleme. Unde îl plantezi? Oare se prinde? Nu este atât de simplă toată treaba asta, precum ar părea! Din nou, este nevoie de multă informare și asumare. Dacă ai unde, dacă crezi că te pricepi și te descurci, go for it!

brad

Brad artificial

Cei care sunt pro brazi artificiali spun că acela poate fi refolosit la nesfârșit și că astfel nu sunt tăiați brazii naturali, an de an, în cantități uriașe. Iarăși, parțial adevărat și parțial fals.

Un brad artificial este o variantă bună numai dacă îl folosești un număr de X ani. Pe internet există tot felul de date, s-au tot făcut calcule cu privire la cât timp trebuie folosit un astfel de produs pentru ca poluarea „să merite”, ca să zic așa. Dacă folosești un astfel de brad doar 2-3 ani, apoi îl arunci și cumperi altul, și tot așa, poluezi mult. Dacă îl folosești cu adevărat mult (de exemplu, atât cât rezistă el, pur și simplu), situația este mult mai OK. Dacă alegi un brad artificial de o calitate îndoielnică (cele bune costă ceva), care se deșiră una-două și apoi îl arunci și cumperi altul… faci mult rău. Dacă tot cumperi un brad artificial, alege unul de calitate și folosește-l mult timp!

Nu trebuie să uităm nicio clipă că un brad artificial este realizat din plastic. Deci dintr-un material poluant, care nu se descompune. Eu aștept cu nerăbdare să apară brazi artificiali realizați din niște materiale mai sustenabile, brazi care apoi se descompun și nu rămân pe-aici, să polueze vreo 100 de ani.

brad

Pe scurt și la modul simplist:

✅Un brad natural este o variantă bună dacă îl cumperi din locul potrivit și dacă te debarasezi apoi de el în mod corect (reciclare/replantare).

✅Un brad artificial este o variantă bună dacă îl vei folosi o perioadă suficient de lungă de timp pentru ca producerea lui „să merite”. Și chiar și așa, oricât timp l-ai folosi, plasticul ce rămâne în urmă ca deșeu.

Cea mai bună și cea mai ecologică variantă?

👌🏻Niciun fel de brad și niciun pom de Crăciun, așa cum am scris mai sus. Știu, greu spre imposibil! Însă sunt atât de multe variante creative… „Brad” construit  paleti, din sticle de vin sau de bere, din cărți, din sârmă, din orice fel de obiecte din care poți realiza ceva conic, care să semene cu un brad și pe care să poți adăuga niște ornamente și luminițe. În 2013, eu am făcut un fel de brad din crengi adunate și lipite laolaltă, pe care l-am agățat de perete, vezi aici.

Cea mai proastă variantă dintre toate?

❌Să nu te uiți de unde provine bradul tău natural; să nu te debarasezi apoi de el în mod responsabil și/sau să nu te intereseze ce se întâmplă apoi cu el; să cumperi doi-trei brazi pentru o singură casă (pentru living, pentru intrare, pentru curte etc.) – asta este inutil și inadmisibil, orice-ar spune cineva! Este absolut de înțeles să îți dorești în casă un pom de Crăciun. Unul! Mai mulți pomi de Crăciun per familie sunt inutili și imorali!

crăciun

Informați-vă, deci, și luați o decizie pe care să vi-o asumați. Eu am brad artificial pentru că mi se pare mai comod așa. Nu trebuie mers și cumpărat un brad an de an, nu am treabă cu debarasarea în ianuarie și nu trebuie să aspir zilnic acele. Minus? Nu miroase în casă a brad. Însă există lumânări parfumate cu miros de brad!

Sunt doar parțial împăcată cu alegerea făcută. Însă am de gând să folosesc acest brad mult timp și fac tot posibilul să compensez în alte zone. De exemplu, nu cumpăr niciodată calendar de Advent cu mostre, pentru că este o risipă extraordinară de materiale cu acele ambalaje. Nu fac prea multe feluri de mâncare și deci nu fac risipă alimentară absolut deloc. Am grijă cum ambalez cadourile oferite (în hârtie care poate fi reciclată și fără brizbrizuri inutile din plastic peste ele sau în plăsuțe de cadouri care pot fi refolosite aproape la nesfârșit). Nu folosesc luminițe care funcționează cu baterii, ci unele care merg de la priză ș.a.m.d.

Se pot face foarte multe lucruri. Și, așa cum spun mereu, fiecare face ce și cât poate! Important este să fim informați și să luăm decizii în cunoștință de cauză.

🎄

(sursa fotografiilor: Pixabay)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 12 =