Cred cu tărie că o baie trebuie să fie cozy. Să te simți în ea ca într-un SPA, să ai parte în propria baie de un strop de lux. Iar pentru acest lucru zău că nu este neapărat nevoie de o căruță de bani. Desigur, este de dorit ca bazele să fie puse bine – dar chiar și atunci când baia ta este demodată sau „obosită”, poți face din ea ceva drăguț fără ca pentru asta să faci un efort financiar considerabil. O poți lua și încet, pas cu pas!
Secretul? Dotările și decorațiunile. Pe care cel mai bine le cumperi din orice alt magazin sau de pe orice alt raion decât cel dedicat băilor. Și pe cât posibil, evită plasticul, chiar și melamina! (Produsele dedicate pentru baie și care mai sunt și din plastic sunt moartea pasiunii – orientează-te către alte materiale.)
Intru în detalii și exemplific totul cu imagini. Mai cu seamă că mă pregătesc (iar) de o renovare, astfel că sunt oricum în căutare de inspirație.
*
Oglinda în care te privești în ochi dimineața
De ce să cumperi o oglindă simplă, dreptunghiulară, sau una încadrată de plastic, dacă poți să alegi o oglindă statement? Care poate fi una gândită de fapt ca oglindă pentru antreu, sau oglindă decorativă pentru o cameră… cu o ramă frumoasă. Pe cea de mai jos o găsești la Bonami, aici. Are rama din furnir de stejar și dispune de un mic spațiu de depozitare.
Periuța și paharul care îți asigură o respirație proaspătă
Am mai scris în trecut despre asta aici. Niciodată pahar de plastic! Alegeți un pahar frumos, decorativ. Nu trebuie să fie neapărat gândit special pentru baie. Poate fi orice fel de pahar care se potrivește stilului ales, și pe care să vă facă plăcere să puneți mâna dimineața și seara, atunci când vă pregătiți de o nouă zi sau când reveniți acasă obosiți. Câteva exemple am găsit tot pe Bonami. Unul dintre pahare este chiar unul de whiskey, dar hey, ce contează? Tocmai despre asta este vorba 🙂
1 – pahar Kinto Dew * 2 – pahar New Brokenhearted * 3 – pahar Nachtmann Highland Amber * 4 – pahar Wildwood Hare
Dar săpunul unde îl punem?
Nu, nu într-un recipient de plastic, nici măcar într-un dispenser modern care se montează pe perete. Cumpărăm un recipient cool!
1. Săpunurile nu le țineți în clasicul recipient de plastic; fiți mai creativi! Apelați la o piatră, la o farfurioară sau tăviță decorativă.
2. În loc de un dispenser/dozator din plastic alegeți unul frumos, din ceramică sau sticlă, care să se potrivească stilului băii! (Despre asta voi mai scrie în viitor, ceva mai pe larg.) Găsiți câteva dispensere drăguțe aici.
Unde ținem prosoapele?
Dacă sunt mai uzate, cu siguranță în dulap, departe de ochii musafirilor. Totuși, sugestia mea ar fi să le înlocuiți cu unele noi, groase și moi – merităm atât! Acestea pot fi apoi așezate frumos în niște coșuri împletite, de exemplu. Am văzut multe alte idei drăguțe pe internet; nu trebuie decât să dai search pe Google. Inspirația va fi pe măsura eforturilor de căutare! O idee drăguță este aceea de a împături frumos prosoapele și a le așeza în/pe orice fel de coș/cutie/suport/raft. Sau… dă dovadă de curaj și alege în loc de bara obișnuită pe care se usucă prosoapele… Ce crezi? O garnișă pentru… perdea! În funcție de stilul băii tale alege ceva strălucitor sau ceva natural, organic. Iată un exemplu:
Observați și aici cum prosoapele sunt așezate într-un coș care probabil că este, de fapt, de fructe. Diversele produse cosmetice sunt plasate pe o tavă aurie, și nu lipsesc nici florile de lângă chiuvetă (care pot fi artificiale pentru un plus de comoditate).
tavă Ego Dekor Boutique de la Bonami
Perdeaua de duș poate fi și altfel decât albă…
…sau doamne ferește, cu palmieri sau pești urâți! (De altfel există și perdele de duș cu palmieri și cu pești care sunt frumoase. Dar știți la ce mă refer aici.) Perdeaua de duș este un obiect care ocupă o suprafață destul de mare din baie, astfel că dacă este frumoasă, sau de ce nu, spectaculoasă, va aduce un plus foarte mare aspectului băii! Una dintre perdelele de duș care îmi plac cel mai mult este aceasta de la IKEA:
perdea de duș TVINGEN de la IKEA
Mai multe perdele de duș găsești aici.
Covorul poate fi și altfel decât… de baie
Un mare trend este acum ca în baie să se regăsească un covor… persan (sau orice alt covor care nu este de fapt pentru baie). Sunt mare fană a acestui trend, totuși desigur că nu este recomandat a se aplica această idee într-o familie în care un membru sau doi sau mai mulți reușesc să inunde baia ori de câte ori se face duș. Dacă sunteți o familie foarte grijulie la acest aspect, sau dacă vorbim de o baie de serviciu, doar cu toaletă, în care nu se face duș și nu este apă pe jos cam niciodată, alegeți un covor frumos, colorat. Unul persan sau un kilim (sau un covor tradițional românesc, din lână). Iată câte un exemplu din fiecare:
Nimicuri foarte importante: decorațiuni etc.
Ce ar mai fi bine să se regăsească într-o baie? Decorațiunile nu pot lipsi. Tablouri: alege unele care nu au de suferit de la aburi/apă. Oglinjoare pe post de decorațiuni (pot avea și forme mai ciudate). Farfurioare/tăvițe cu diverse ornamente-aranjamente: lumânări, corali, scoici, mici statuete, orice îți bucură privirea atunci când te relaxezi în cadă sau când te pregătești dimineața. Recipiente frumoase pentru diverse: ex. borcănașe pentru bețigașele de ureche, discurile demachiante, cutiuțe pentru agraje, elastice de păr, tăvițe de tort sau cu etaj pentru farfuri și alte cosmetice și lista poate continua… O vază cu flori. Sau o plantă în ghiveci: un strop de verde este absolut necesar! Alege o plantă căreia îi place în umezeală, sau dacă nu ai lumină destulă în baie, este permisă și o plantă artificială, de ce nu. 🙂 Cerceii așează-i pe o scoică, iar colierele și brățările agață-le de pomișori pentru cești. Fii inventivă, îndrăznește! Corpul de iluminat alege-l de asemenea cu grijă: nu trebuie să faci rabat nici de la a fi practic, nici de la frumusețe. O lustră frumoasă va fi ca cireașa de pe tort. Las mai jos câteva idei.
bol Nordal Deluxe * oglindă Maiko Hexagon * borcan Clayre * coșuleț Antic Line * decorațiune Pineapple * coș din alge marine J-Line Fold * plantă artificială Cote * lampă de tavan Vivorium * tablou Pisces (toate de la magazinul online Bonami)
Nu uitați: detaliile fac diferența! Mie mai nou îmi place foarte mult oferta magazinului online Bonami. Deși prețurile nu sunt tocmai mici, oferta este foarte variată. Aici măcar găsești atât de multe lucruri frumoase, că nici nu știi ce să mai alegi. Eu vă urez spor la treabă și mai ales multă inspirație!
P.S. Vedeți o baie ingenioasă aici.
Când ajungi în București să treci si pe la mine 🙂
Dacă îmi faci o cafea bună, vin 🙂
Foarte fain si util articolul! Si eu cred ca o baie, oricat de mica sau mare ar fi ea, poate fi mult infrumusetata daca alegem cu atentie accesoriile decorative potrivite. Mi-au placut sfaturile tale!
Mulțumesc pentru aprecieri! O să mai revin asupra subiectului, pentru că din cauza pauzei mari care a fost între momentul în care am început să scriu articolul și momentul în care l-am terminat, mi se pare că pe undeva am pierdut puțin din inspirație 🙂