Ați auzit de ceramica de artă germană „fat lava”?

În urmă cu 3-4 ani făceam cunoștință cu ceramica de artă germană: ne-am împrietenit cu două cupluri și în ambele dintre acestea, doamnele sunt mari colecționare de astfel de ceramică. Una dintre ele are o colecție care numără nu mai puțin de… 400 de piese! Am admirat vreo 2 ani, cu ocazia fiecărei vizite, frumoasele lor colecții – practic locuințele lor sunt decorate exclusiv cu ceramică germană; iar mai apoi inevitabilul s-a produs: m-a prins microbul! În acest moment dețin și eu 58 de piese de ceramică germană (le-am numărat!), totul cu ajutorul soacrei mele, care mi-a procurat aceste vaze din târguri de vechituri din Germania.

Cum le recunoști? Ceramica de artă germană are întotdeauna un înscris pe fund: „W. Germany” sau „Made in W. Germany” și un cod format din 5 cifre. Unele au înscrise și numele producătorului.

Primele 3 cifre reprezintă un cod al modelului (cunoscătorii recunosc pe baza acestor coduri de la care producător provine piesa și cine a fost designerul care l-a creat), iar următoarele 2 cifre reprezintă înălțimea în centimetri. De exemplu, din cifrele de mai sus aflăm că aceasta este o vază produsă de Scheurich, se numește Lora și datează din 1971. 

Scheurich, model Lora, 1971
Scheurich, model Lora, 1971

Aceste piese ceramice de artă au fost produse între anii 1950-70, în mai multe ateliere din Germania de Vest. Erau vreo 100 la număr, dar mai puțin de o jumătate de duzină sunt cu adevărat importante. Acestea sunt printre altele Scheurich, Bay, Carstens, ES Keramik, Dümler & Breiden, Ruscha. Ei au scos pe piață cele mai multe și cele mai apreciate piese.

Vază produsă de Bay
Vază produsă de Bay – detaliu lavă

Ceramica de artă germană a fost produsă într-o varietate de forme și culori în deceniile de care am amintit mai sus. O mulțime de designeri germani au lucrat pentru aceste ateliere de producție. Cele mai interesante și valoroase modele sunt cele care au fost realizate prin tehnica „lava” sau „fat lava” – cum este și vaza de mai sus. Asta înseamnă că smalțului i s-a adăugat în mod controlat încă un strat de smalț suplimentar, care a fost lăsată să se scurgă ca o lavă și care care în cuptor s-a amestecat într-un mod unic cu stratul de dedesubt. În final se obținea astfel un mix unic de texturi în relief și de culori. Ceramica fat lava este cea mai apreciată și colecționată.

Vază ceramică model Viena

Ceramica de artă germană se colecționează în toată lumea, din America până în Australia. Există cataloage și ghiduri de prețuri pentru ele, colecționarii adevărați recunosc imediat producătorul și designerul, respectiv, anul de realizare al unei piese. Le „vânează” în târguri sau pe internet, vând și cumpără sau fac schimburi. Este foarte important dacă o vază mai are eticheta originală din hârtie, pentru că aceasta oferă informații relevante. De exemplu, văzând eticheta de mai colecționarii vor cunoaște imediat faptul că această vază a fost produsă în anii 1970 – atunci i s-au adăugat etichetei acele trei sfere care se pot vedea în partea de sus.

Vază produsă de Scheurich în anii 1970
Vază produsă de Scheurich în anii 1970 – detaliu etichetă

Există modele banale, există modele deosebite și există și adevărate rarități. Până în acest moment eu nu am pus mâna pe vreo mare raritate, dar am câteva piese mai interesante.

Preferatele mele sunt cele viu colorate și lucioase. Dacă veți căuta pe internet veți vedea că există unele modele absolut spectaculoase. Ele sunt rare însă, și costă pe măsură.

Vază produsă de Bay
Vază produsă de Bay – detaliu

Piesele acestea ceramice arată bine atunci când fac parte dintr-o colecție, atunci când ai atât de multe, încât poți să le aranjezi după forme și culori – așa sunt ele expuse în casele prietenilor noștri colecționari. Eu nu am încă o cantitate suficientă de astfel de vaze pentru a le putea grupa după anumite considerente. Totuși le-am făcut câteva… poze de grup:

Mica mea colecție se află deocamdată în câteva cutii de carton de mari dimensiuni, pentru că vazele acestea nu au loc acum în casa noastră. Am însă un plan cu ele: nu vă pot spune despre ce este vorba, dar ele vor face parte dintr-un proiect (deocamdată) secret. Până atunci mai caut prin târguri…

*

Voi dacă vreți să aflați mai multe: 

aici

aici

aici

 

6 thoughts on “Ați auzit de ceramica de artă germană „fat lava”?”

  1. E o boala fantastic de frumoasa; mori cu ea, nu de ea.
    http://www.michael-kempf.com/fatlava/ pentru clasificari si marci.
    Frumos articol.
    Fabricile s-au inchis sau productia a incetat pentru ca procesul era foarte poluant, zice-se, pentru sol si apa. Scheurich (de pilda) exista si azi. Nu cred sa devina insa vreodata obiecte de colectie.
    Succes! Alaturi de tine 😉

  2. Foarte utile informatii, invata multe chiar si colectionarii din acest articol. 🙂
    Multumim. Succes in achizitii si abia asteptam ‘Proiectul’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 20 =