Să știi să dai prim-ajutor poate fi cel mai important lucru pe care să îl înveți în cursul vieții. Poți face orice facultate, orice curs; poți avea parte de fericire, sănătate, carieră și multă altele; poți ajunge în vârful piramidei sociale, însă dacă în cursul vieții vei pica, chiar și o singură dată, examenul acesta, de a fi capabil să oferi prim-ajutor unei persoane aflate în această nevoie – și care, atenție, poate fi chiar cineva drag ție! – s-a terminat și ai pierdut TOT. Nu sunt cuvintele mele, sunt cuvintele trainerului, însă mă regăsesc în ele. Să mă înscriu la un astfel de curs a fost ceva ce îmi doream să fac – deja de foarte mult timp. Și nu pot decât să vă recomand și vouă!❤️
Vasile Vlașin, trainerul care a susținut cursul, ne-a spus încă de la început că, DIN PĂCATE, vorbește din experiență atunci când spune ceea ce eu am redat mai sus. Asta era ceva ce aceia dintre noi care am citit cu atenție descrierea cursului, știam. Copilul său, Luca, a murit după ce s-a înecat cu mâncare.
Acum, Vasile Vlașin își dedică 90% din timp susținerii unor astfel de cursuri, organizate de Asociația pentru Educație și Caritate, reunite sub brandul „Părinți salvatori”. Cursul a avut loc în Sala Bega a Centrului Regional de Afaceri din Timișoara (CRAFT). Este vorba despre un soi de caravană – astfel de cursuri sunt organizate peste tot prin țară, Vasile Vlașin merge acolo unde există interes și se întrunesc suficienți doritori pentru a forma un grup. De la Timișoara s-a deplasat la Piatra Neamț, de exemplu. Face toate acestea în memoria fiului său. Până acum a susținut peste 900 de cursuri, pentru aprox. 25 000 de oameni. La Timișoara a petrecut 5 zile, iar în aceste 5 zile a format 250 de persoane.
Sunt foarte exigentă atunci când particip la cursuri și am așteptări foarte mari de la traineri, pentru că am participat la cursuri foarte bune de-a lungul vieții. Știu cum este un trainer bun și un curs bun. Și întotdeauna îmi doresc să am parte de așa ceva. Vasile Vlașin este un trainer nu bun, ci foarte bun. Cursul mi-a plăcut 100%: nu mi-am pierdut concentrarea nicio clipă. A fost unul dintre foarte puținele cursuri în care m-am așezat în primul rând: chiar în față, chiar în mijloc.
Așadar, dacă nu știi cum să acționezi corect atunci când cineva se îneacă sau suferă un stop cardio-respirator în fața ta, îți recomand să faci cursul organizat de această asociație sau de orice altă entitate. Este absolut necesar chiar și pentru cei care au învățat, cândva, să ofere prim-ajutor – la Sanitarii Pricepuți sau la școala de șoferi, de exemplu. Protocoalele European Resuscitation Council se tot schimbă! Se mai fac cercetări, se mai fac statistici, iar în urma acestora se mai vine cu noi recomandări. Un update, un resfresh este mereu binevenit.
Cursul „Părinți Salvatori”, de RESUSCITARE ÎN CAZ DE STOP CARDIO-RESPIRATOR și SALVARE ÎN CAZ DE ÎNEC este destinat tuturor persoanelor adulte. Nu doar părinților. Vasile Vlașin ne-a spus: nu trebuie să trăim cu panică, dar astfel de lucruri se pot întâmpla ORICUI, ORICÂND, ORIUNDE. Iar atunci, este bine să știi cum să acționezi corect.
În sală erau prezenți și părinți, dar și femei însărcinate. Când aștepți sau când ai un copil este, probabil, unul dintre momentele în care îți dorești cel mai cu ardoare să știi să oferi prim-ajutor în caz de nevoie. Însă cursul este util oricui. Chiar oricui.
Stopul cardio-respirator poate interveni (în special la adulți) ca urmare a unor afecțiuni cardiace – de cele mai multe ori persoana nici măcar nu are antecedente medicale!
O persoană (și un copilaș, în special) se poate îneca oricând. Cu lapte de la sân, cu apă sau ceai, cu salivă sau vomă, cu orice obiect mic pe care îl bagă în gură… Vasile Vlașin ne-a spus și povestea uneia dintre cursantele sale care și-a salvat copilul de înec: acesta a înghițit o periniță de detergent lichid la nici 14 ore de când mama sa a făcut cursul! Ce șansă că aceasta numai ce a învățat să ofere prim-ajutor, cu o zi mai devreme!!!