aeroportul international changi

Aeroportul Internațional Changi din Singapore, THE BEST!

Se spune despre Aeroportul Internațional Changi din Singapore că reprezintă O DESTINAȚIE ÎN SINE. Nimic mai adevărat! Aceasta nu este doar o metaforă sau numai un fel de a spune: aerogara din Singapore chiar te va lăsa cu gura căscată. Efectiv! Un aeroport care include o pădure tropicală, cu tot cu o cascadă? În care există o grădină de cactuși, una de orhidee, dar și una cu fluturi? Da, există! La Singapore.❤️

aeroportul international changi
ACESTA ESTE UN… AEROPORT!

Cel mai bun – pentru al șaptelea an consecutiv

Anul acesta, Aeroportul Internațional Changi din Singapore (SIN) a obținut, pentru cel de-al șaptelea an consecutiv, titlul de cel mai bun aeroport din lume. Distincția este acordată de Skytrax, pe baza votului publicului. Iar faptul că un aeroport l-a obținut de atâtea ori, este un record.

Am avut ocazia să îl văd în 2017, atunci când ne-am petrecut concediul în Indonezia și Malaezia. Am zburat cu Qatar Airways de la Viena la Doha, iar apoi de la Doha la Singapore. Apoi ne-am continuat drumul cu feribotul. Cu gura căscată am rămas chiar și atunci. În cei doi ani care au trecut, aeroportul s-a mai extins și dezvoltat și ia premii după premii.

Nu mi-a venit să cred că într-un aeroport poate exista o asemenea atmosferă și astfel de facilități. Că mocheta absorbea tot zgomotul pașilor și trolerelor, iar în loc de acest noise, auzeai doar un jazz în surdină. Că totul era amenajat în mod clar de cei mai buni profesioniști din designul interior și arăta absolut spectaculos. Că erau mult mai multe prize și calculatoare la dispoziția ta, decât în orice alt aeroport pe care am fost vreodată. Că scaunele arătau peste tot de parcă te-ai fi aflat într-un business lounge. Hai, treacă-meargă toate acestea, dar când am văzut că la toaletă mai exista o altă încăpere, unde pe lângă niște cabine în care te puteai schimba, mai erau și niște mese de machiaj, cu lumini speciale pentru make-up și cu tabureți din catifea… am zis, hai că este prea de tot!

Și încă nu văzusem nimic, atunci. Încă nu se extinsese și nu se dezvoltase aeroportul la nivelul la care se află acum! Să vă spun mai multe.

Un aeroport mai mult decât uriaș 

Aeroportul Internațional Changi din Singapore este un aeroport uriaș, cu 4 terminale. Este situat în Changi, o localitate aflată la 20 de kilometri de centrul orașului-stat Singapore.

De pe acest aeroport pleacă zboruri către peste 200 de destinații din lume. În fiecare săptămână, aici sosesc și de aici pleacă 5000 de zboruri ale 80 de companii aeriene, ceea ce înseamnă că, în fiecare an, zeci de milioane de persoane tranzitează acest loc.

Aeroportul oferă locuri de muncă la 13 000 de oameni și generează miliarde de dolari pentru economia țării.

O capodoperă de arhitectură și design

Ce face din Changi un loc ca nicicare altul? Faptul că s-a apelat la niște profesioniști de mare clasă, care au știut cum să facă dintr-un aeroport, o atracție în sine.

Totul a început cu necesitatea de a extinde capacitatea Terminalului 1 din cadrul aeroportului, scrie pe pagina de internet a Changi. Cei care au lucrat la proiect au avut, însă, o viziune strategică. Într-un final s-a ajuns la conceptul a ceea ce astăzi se cheamă „Jewel”: un aeroport-bijuterie. De fapt, o clădire nouă, de 135 000 de metri pătrați, care să conecteze toate terminalele și care să consolideze poziția aeroportului – aflat, deja, pe primul loc în lume. Și să îl transforme într-o destinație tot mai dorită de către călătorii care trebuie să facă o escală pe un aeroport din Asia.

Rezultatul este unul spectaculos. Totul arată superb și totul este gândit în cele mai mici detalii. Însă ceea ce face din acest aeroport, unul care să ia, an de an, distincția de cel mai bun aeroport din întreaga lume, sunt atracțiile care au fost înglobate în aerogară.

Grădini întregi în care te simți ca într-o pădure tropicală. O trambulină imensă care se regăsește peste un parc. O grădină de cactuși. O grădină cu orhidee. O grădină de floarea-soarelui. O grădină cu nuferi. O grădină cu fluturi. Nenumărate opere și instalații de artă, peste tot, printre care și lucrări kinetice, inclusiv… ploaie kinetică! O arhitectură și un design interior care te uimește. O cascadă de zeci de metri înălțime! În oricare terminal te-ai regăsi, vei descoperi ceva fantastic.

Creștere continuă a standardelor

Pe pagina aeroportului găsiți până și diverse itinerarii dintre care poți alege unul potrivit nevoilor tale – astfel încât timpul petrecut în tranzit, în Singapore, să fie cât mai plăcut și util. Aceste itinerarii tematice includ atât atracții din cadrul aeroportului, cât și unele din orașul-stat Singapore.

Nu în ultimul rând, Aeroportul Internațional Changi din Singapore are și un set de practici pentru sustenabilitate, întrucât, în opinia aeroportului, în timp ce se continuă depășirea limitelor și impunerea unor standarde în domeniu, sustenabilitatea rămâne o parte integrantă a afacerii. Changi s-a angajat să participe la menținerea unei planete sănătoase și la crearea unui viitor durabil pentru generațiile viitoare, astfel că optimizează tehnologiile și explorează soluții de mediu inovatoare pentru viitor.

changi
(click pe poză pentru mărime mai mare și mai multe informații)

Astăzi, Aeroportul Internațional Changi din Singapore oferă călătorilor o experiență fără concurență. Tot mai mulți oameni sosesc aici și așteptările lor sunt din ce în ce mai mari, spun cei de la aeroport, astfel că este nevoie de creșterea continuă a standardelor. Este o provocare pe care au îmbrățișat-o deja prin soluțiile creative cu care s-a venit și cu experiențele deosebite care se oferă – unele care redefinesc călătoria pe calea aerului pentru generațiile care vor urma.

Și by the way, incredibil, dar adevărat, în acest aeroport ultra-mega-super premiat, aflat în Singapore, unul dintre cele mai scumpe țări din lume, am mâncat și băut mai ieftin decât în Aeroportul Otopeni…

* * *

! PHOTO CREDIT: Toate fotografiile din articol mi-au fost puse la dispoziție de biroul de marketing și comunicații din cadrul Aeroportului Internațional Changi din Singapore. 

* * *

 

One thought on “Aeroportul Internațional Changi din Singapore, THE BEST!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 10 =