a thousand dollars and back

„A thousand dollars and back”, un film despre imigranții români din Minnesota – mulți dintre ei, bănățeni

Vreau să vă recomand un film documentar excepțional! „A Thousand Dollars and Back” spune povestea imigranților români care au ajuns în statul american Minnesota, la începutul anilor 1900. Multe fire duc chiar către județul Timiș, mai exact, către zona orașului Sânnicolau Mare. Fiți fără grijă: chiar fără să aveți vreo legătură cu Minnesota sau cu Banatul, pelicula este foarte interesantă de vizionat! Mie mi-a plăcut deosebit de mult. Atât pentru că sunt pasionată de poveștile de acest gen, cât și pentru că îl consider un film documentar foarte bun.
a thousand dollars and back
Să ne întoarcem puțin în timp… Anul trecut vă povesteam despre un eveniment care a avut loc la Casa Artelor din Timișoara. Întâlnirea intitulată „De la EST la VEST. Bănățeni în America” a cuprins, atunci, și proiecția acestui film documentar. A fost urmată de o sesiune de discuții moderată de Alexandra Irimia de la Timișoara Tour Guide, care este și cercetător de genealogie. Proiecția de la Timișoara a reprezentat premiera în România (și chiar în Europa) a peliculei. Cum nu mă aflam în Timișoara atunci, nu am putut participa la eveniment. Însă am vizionat mai târziu filmul și vreau să vi-l recomand.
*

„A Thousand dollars and back. Recollections of Early Romanian Immigration to Minnesota” este un film documentar realizat în 2014. La baza lui stau cercetările și interviurile de istorie orală pe care Vicki Albu, ea însăși descendenta unor imigranți din România, le-a realizat cu copiii și nepoții imigranților români în S.U.A. Derularea proiectului a avut loc printr-o colaborare dintre Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota (HORA) și Romanian Genealogy Society (RGS). A fost finanțat și prin fonduri primite din partea statului Minnesota, prin Minnesota Historical Society – Arts & Cultural Heritage Fund.

a thousand dollars and back

Trebuie să mărturisesc: atunci când m-am apucat să vizionez filmul, nu aveam așteptări prea mari. Însă imediat ce am auzit vocea foarte profi naratorului, am ridicat din sprâncene foarte curioasă. Wow, am spus, ia să vedem… Imagine după imagine, frază după frază am fost tot mai uimită: mă aflam în fața unui film realizat foarte bine. O surpriză mare, dacă te gândești că pelicula a fost realizată de amatori, care au învățat despre acest domeniu în timp ce făceau filmul, mi-a mărturisit doamna Albu. Jos pălăria!
fotografie veche minnesota
Interviurile sunt nu numai interesante, ci și emoționante. Descendenții vorbesc despre strămoși, iar fotografiile și documentele vechi ilustrează excepțional poveștile celor care au sosit în S.U.A. cu foarte mari speranțe. Filmul urmărește, apoi, destinul pe care aceștia l-au avut. Cum au început o nouă viață și dacă s-au descurcat (sau nu), cum au hotărât să rămână pentru totdeauna peste Ocean, cum au trăit dorul din România, cum au învățat limba engleză, cum s-au adaptat la noua cultură, unde au lucrat și cum au format o comunitate unită în localitățile din Minnesota în care au trăit.
a thousand dollars and back
Am fost foarte plăcut surprinsă de deschiderea extraordinar de mare a descendenților față de originile românești și de dorința lor de a descoperi mai multe despre țara de origine a părinților sau bunicilor. Mulți dintre ei povesteau cu emoție despre vizita pe care au făcut-o în România sau despre planurile pe care le au pentru a face asta. Unii dintre ei știau și câteva cuvinte în limba română.
Prin poveștile celor câteva familii alese pentru film ni se așterne în față, de fapt, istoria a mii de imigranți care au venit din România în S.U.A., la începutul anilor 1900.
a thousand dollars and back

Am schimbat și câteva e-mailuri cu Vicki Albu. Ea deține, pe Facebook, și un grup care se dorește a fi o platformă pentru cei  care fac cercetări genealogice. Discuțiile din cadrul grupului, cercetările pe care le fac descendenții românilor mutați în S.U.A. sunt cuprinzătoare și emoționante. Membrii „sapă” după genealogie, schimbă informații, se ajută reciproc; moderatoarea le mai spune și povestește despre România: despre sărbători, obiceiuri, noutăți și știri din țară. Foarte impresionant ce se întâmplă acolo, pare un grup foarte închegat!

Faptul că filmul a fost nominalizat la Premiile Emmy este grăitor. Chiar merită să îl vizionați! 

*

Blogul lui Vicki Albu: aici

Pagina sa de Facebook: aici

Pagina de Facebook a filmului: aici

Sursa fotografiilor din articol: Romanian Genealogy Society 

One thought on “„A thousand dollars and back”, un film despre imigranții români din Minnesota – mulți dintre ei, bănățeni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + nineteen =